KÖRÖS VIDÉKI KÉKTÚRA

6    PERESI BEMUTATÓHÁZ - ZSILINSZKI-MAJOR - MEZŐTÚR       12,0 km


ARCHÍV OLDAL - NE HASZNÁLD TÚRALEÍRÁSKÉNT! 

Figyelem, ez az oldal mára elavult, mivel az Alföldi Kéktúra útvonala 
2006-ban jelentősen módosult (többek között a szakaszolás is).
Ez az oldal csak archiválási céllal maradt meg.

AZ AKTUÁLIS LEÍRÁST ITT KERESD! (KATT!)


A szakaszhoz kapcsolódó térkép: ITT

A szakasz bejárásai: 1997 nyár (k), 1998 júniusa (k), 2000 márciusa (gy), 2003 júniusa (k)

A Peresi Bemutatóház és Mezőtúr között egy jelentős szakaszon nem egyezik meg a tényleges jelzés az MTSZ igazolófüzetében szereplő útvonallal. Itt már korábban is volt egy nagyobb módosítás, így jómagam már három útvonalvariációt is ismerek... A leírás a 2003-as állapot szerint jelzést írja le, de a többi verzióról is említést teszek. (A füzet szerinti hurok a gátőrháztól biztosan nem létezik, esetleg ha visszamegyünk 700 m-t a műútig.)

A Peresi gátőrháztól K felé (Endrőd irányába) indulunk a Hármas-Körös gátoldalában. Néha földutat is találunk, de ezt a szakasz szinte minden évben beszántják vicces kedvű traktorosok és bevetik valamivel... Mindössze 200 m után balra (É-ra), a szántásba fordulunk, ahol egy gyengén járt földúton (a növények közt!) megyünk 2-300 métert a folyóra merőlegesen, amikor egy kis töltéshez érünk (0,5 km, a töltés észrevehető a gátőrháztól is).

A füves töltés aljában folytatjuk, majd a végénél felkapaszkodunk rá (1,0 km). Itt kisebb elágazás és néhány csenevész akácbokor van, balra a Peresi-holtág kanyarja. Egyenesen haladva nyaralókhoz érünk (Kápolnás sor), majd a pusztában folytatjuk. A jel régen a partot végigkísérő nyaralóknál haladt, de érdemesebb az egyenes földúton menni, mert ez jártabb. Az út egy árkot keresztez, néhány magas fával övezve (1,5 km). 

Leágazások után a házak mellé érünk ismét (kőzuzalékos út, 2,8 km). Balra kanyarodva mellőzzük a GATE mezőtúri tagozatának Peresi Vendégházát (Zsilinszki-major - 3,0 km). Aszfaltút vezet innen tovább. Híd ível át a holtágon (3,1 km).

Jobbra kell menni tovább az aszfalton, de mindenfelé büfék csábítanak. Jobbról gondozott vízparti telkek, balról szántóföld, irányunk ÉNy-i. Jobbkanyar, majd útelágazás következik (4,2 km), ahol balra fordulunk. DNy felé haladunk. Ez a peresi bekötőút (egy kis kitérőt tettünk az aszfalt helyett). 

A nagyfeszültségű távvezetékhez érve az út balra fordul, mi azonban a közeli gázüzem bekötőútján megyünk élesen jobbra (É-nak - 5,2 km). Ezt a kanyart a Kéktúra füzet is jelzi, igaz a jel nem onnan jön, és nem arra fordul, amerre a valóságban - de kicsire nem adunk. A gázüzem bekötőútját ez a térkép nem jelzi, csak a távvezetéket, ami ezen a szakaszon az út mellett halad. (A régi jel továbbment a távvezeték mentén)

400 m után a jel az úttal együtt balra fordul (5,6 km), hogy a gázüzem (6,3 km) város felőli oldalánál haladjon tovább Ny felé a közeli Hortobágy-Berettyó gátig. Az üzemnél véget ér az aszfalt, innen földúton folytatjuk. A gátnál (7,0 km) a köveken van jelzés. A hosszú, nyílt, egyenes szakasz csak a város előtt törik meg, ahol egy szivattyúházat mellőzünk (8,3 km), és két kisebb kanyart érintünk. Balra fák és üdülők, jobbra előbb tanyák, majd házak következnek.

Elérjük a 46-os főutat (10,5 km), ahol balra fordulva átkelünk a hídon. Egyenesen tovább rögtön Mezőtúr főterére érnénk, de egy kisebb kanyart még meg kell tenni. Jelünk jobbra, a város felőli töltésre kanyarodik, majd 100 m után egy padnál egy kis vaskapu felé invitál. Hihetetlen, de tényleg erre kell menni! A kapun át beléphetünk Mezőtúr főterére, igen kézzelfoghatóvá téve a "Bemegyek a városba" szófordulatot...

A tűzoltólaktanya oldalából az iskola mellett a kis utcán folytatjuk, majd jobbra fordulunk egy zsákutcába, melynek végén a csodálatosan felújított Zsinagóga van. Itt rendezték be a túloldali kis házban a Fazekas Múzeumot, ahol elvileg a hivatalos bélyegzőhöz is hozzájuthatunk. 

A kis kitérő után visszamegyünk a kis utcákon a Hortobány-Berettyó folyó gátjához (jel sajnos nincs), majd tovább É felé elérjük a Budapest-Békéscsaba vasúti fővonal hídját (12,0 km). Ha itt balra fordulunk, 800 méter után érünk a vasútállomáshoz, ahonnan tíznél több gyorsvonat megy a főváros felé minden nap.

A szakaszhoz kapcsolódó térkép: ITT


Képek az útvonalról

(A képek 2003-ban készültek, a szakaszt fordított irányban bejárva)


A Peresi gátőrház után egy kis szántóföld következik

Az út a nyaralóktól nem messze, nyílt terepen halad

A Zsilinszki-majornál újabb nyaralók

Át a Peresi-holtágon

Távolban a gázüzem

A Hortobágy-Berettyó gátján

Szivattyútelep Mezőtúr alatt 

Mezőtúr tornyai

A Városháza

A kapun át jutunk a főtérre, a Tűzoltóság oldalában

A volt Zsinangóga, mellette van a Fazekasmúzeum

A vasúthoz érve tábla mutatja az utat tovább


5 Mezőtúri komp - Peresi Bemutatóház - Tartalom - 7 Mezőtúr - Ballai híd (Túrkeve)

Vissza a Turistakalauz nyitólapjára - a KVTE honlapra

© Készítette Vidovenyecz Zsolt, a KVTE tagja. 2003.06.30