KÖRÖS VIDÉKI KÉKTÚRA

7.       MEZŐTÚR - BALAI HÍD (TÚRKEVE)         14,6 km


ARCHÍV OLDAL - NE HASZNÁLD TÚRALEÍRÁSKÉNT! 

Figyelem, ez az oldal mára elavult, mivel az Alföldi Kéktúra útvonala 
2006-ban jelentősen módosult (többek között a szakaszolás is).
Ez az oldal csak archiválási céllal maradt meg.

AZ AKTUÁLIS LEÍRÁST ITT KERESD! (KATT!)


A szakaszhoz kapcsolódó térkép: ITT

A szakasz bejárásai: 1997 nyár (k), 2000 áprilisa (gy), 2001 júniusa (k), 2003 augusztusa (k)

A túrát Mezőtúr széléről, a Budapest - Békéscsaba - Bukarest vasúti fővonal hídjától, a Hortobágy-Berettyó partjáról indítjuk. A vasútállomás épülete ide mintegy 800 m-re van a sinek mentén. Ne feledkezzünk el a bélyegzésről és a vízről. Különösen a kellő vízmennyiség fontos, mert az elkövetkező 32 km-en egyáltalán nem lesz ivóvíz, ráadásul végig nyilt terepen, a napsütésnek kitéve kell haladni Ecsegfalváig.
 
A Hortobágy-Berettyó jobb partján (a városközpont felöli oldalon) indulunk el É-ÉK felé a gát tetején futó földúton. Itt már nincsenek házak, csak néha egy-egy elszórt tanya. Balról egy lefűzött meder kanyarog. A töltésen kanyarogva egyre ritkulnak a tanyák, egyre szebb lesz a folyópart. Ne számítsunk túl változatos tájra, hiszen végig szántóföldek kísérnek, és a gátról sem kell letérni. Több magasfeszültségű távvezeték alatt haladunk át. 

Elérjük az Álomzugi szivattyútelepet (2,0 km). A túlparti területet Szandazugnak nevezik. Fél óra múlva a Pásztó-zugi gátőrházat érintjük (5,1). Nem sokkal a gátőrház után éles, csaknem 90°-os balkanyar következik (6,1). Enyhe jobbkanyar után a túlparton is látunk egy gátőrházat (6,6), majd a Nagykunsági I-es főcsatorna vízleadó műtárgyán haladunk át (8,9). A létesítmény a Kiskörei duzzasztónál indul, és nagy szerepe van a Körös-vidék nyári vízellátásában. Már látjuk Túrkevét

A hosszabb egyenes szakaszok unalmát csak egy helyen töri meg kisebb kanyar, majd megérkezünk a Túrkeddi hídhoz (11,2). A túlparton van egy tábla (védett terület), érdemes elolvasni. Aki szeretne bemenni Túrkevére, az a hídról lejövő földúton menjen a város irányába (É-ra). A városközpont innen még 4 km, a túraútvonal nem érinti. A híd után újabb gátőrházat hagyunk el. 

Továbbra is a gáton haladva érintjük a Kiserdei szivattyútelepet és gátőrházat (13,4). Kerekeskút van az udvarban, de inkább ne próbálkozzunk... Lassan elérjük a Balai hidat, a szakasz végpontját (14,5). A keresztező aszfaltút Túrkevére vezet. A hídnál állítólag a túlparti gátőrházban kell bélyegezni (csak a Békés megyei szakasz igazolólapján, az MTSZ füzetben nem). A bejárás során kutat sem leltünk. Átmegyünk a Hortobágy-Berettyón (14,6 km). A híd túloldalán balra fordulunk a gátra, erre indul tovább a kék jel.

A szakaszhoz kapcsolódó térkép: ITT


Képek az útvonalról

(A képek 2003-ban készültek)


A túra rajtja Mezőtúr mellől, a vasúti hídtól

A Hortobágy-Berettyó gátján

A Pásztor-zugi gátőrház

Tovább kanyarogva a gáton

A Túrkeddi híd

A gáton haladunk továbbra is

A kiserdei gátőrház a túrkeddi híd után

A Hortobágy-Berettyó medre Túrkevénél

Kiérve a balai hídhoz 

A balai híd


6 Peresi Bemutatóház - Mezőtúr - Tartalom - 8 Balai híd (Túrkeve) - Ecsegfalva

Vissza a Turistakalauz nyitólapjára - a KVTE honlapra

© Készítette Vidovenyecz Zsolt, a KVTE tagja. 2003.09.12.