KÖRÖS VIDÉKI KÉKTÚRA

8.       BALAI HÍD (TÚRKEVE) - ECSEGFALVA         18,3 km


ARCHÍV OLDAL - NE HASZNÁLD TÚRALEÍRÁSKÉNT! 

Figyelem, ez az oldal mára elavult, mivel az Alföldi Kéktúra útvonala 
2006-ban jelentősen módosult (többek között a szakaszolás is).
Ez az oldal csak archiválási céllal maradt meg.

AZ AKTUÁLIS LEÍRÁST ITT KERESD! (KATT!)


A szakaszhoz kapcsolódó térkép: ITT

A szakasz bejárásai: 1997 nyár (k), 2000 áprilisa (gy), 2001 júniusa (k), 2003 augusztusa (k)

A Túrkeve határában lévő Balai hídtól, a Hortobágy-Berettyó bal partjától indulunk tovább. A híd nevét az itt elterülő Csudabala határrészről kapta. Ha kitérőt teszünk az innen 3 km-re fekvő városba, vagy onnan indulunk, szerezzünk bélyegzést és vizet! Ecsegfalváig végig gáton megyünk majd - földúton-, a nap elől nincs hova bújni. A most következő szakasz talán a legszebb, legvadregényesebb a túra során.

A Hortobágy-Berettyó bal parti töltésén indulunk, a hídon átkelve bal kéz felé (a várossal ellentétes oldalon). Mellettünk a Nemzeti Park táblája, az egész szakasz védett területen halad. Az útnál rögtön egy tanyát hagyunk el, majd a Malom-zugi gátőrház (1,1 km) előtt a korlátot kell kikerülni. Innen igen szép, füves-fás térséggé szélesedik ki az ártér. A Csudaballai szivattyútelep (2,0) után a túlparti tehénistálló köti le kilométereken át a figyelmünket. Ez a Bense-zug (4,6)

Elérjük a csurgói gátőrjárás határát (5,4), majd a második nagy balkanyar után a szép külsejű Csurgói gátőrházat (6,2). Itt kezdődik a Tereh-zug, mely a környékbeli monda szerint Attila, a hun király nyughelye. A gát éles jobbkanyart vesz, egyenesen vág át a pusztán keresztül a közeli erdőhöz. Bal kéz felől az erdősáv kezdődik (7,2), mögötte ívesen visszatér a gát közelébe a folyó. Sok nagytestű madarat lehet itt megfigyelni. 

Az erdő után újra nyílt terepen haladunk a folyó közelében. Földút keresztezi a gátat. A következő erdőfolthoz érve egy földmérési jelnél a töltés élesen, csaknem derékszögben jobbra fordul (9,1). Itt a fák között kis töltésnyúlvány vezet le egészen a folyóig, a régi Putri-híd helyéig (állítólag a Nemzeti Park tervezi az újjáépítését). 

Új irányunktól balra, mintegy 30°-ra már látni Ecsegfalva víztornyát a távolban. Tőlünk balra van a Templom-zug, a Hortobágy-Berettyó hatalmas kanyarulata által közrefogott földdarab. 

Ecsegpusztai részlet


Újabb nyílt szakasz és egy enyhébb balkanyar után útelágazáshoz érünk egy zsilip mellett (10,8). Ez a Bokros-halom (nevezik Egyház-halomnak is), jelentős régészeti lelőhely. Itt is van egy tájékoztató tábla a védett élővilágról. A jártabb, kissé kövezett út a gát eredeti irányát tartva vezet a jól látszódó Ecsegfalva déli végéhez a Kóré-zugi csatorna mellett. A gát innen az erdő ívét követve balra, majdnem É-nak fordulva vezet tovább. A fákat elhagyva ismét nyílt terep következik, majd egy elnyújtott S-kanyar után lassan a Kirítói-erdő felé kanyarodunk. Messziről látszik egy hodály a túlparton (13,5).

A bal oldalon fák kísérnek, majd elérjük jobbról is az erdőt. A Kirítói erdővel szemben, az ártérben egy hatalmas sziklát látunk (14,7): az abádszalóki Mirhó-gát építésének 200 évfordulójára helyezték ide 1987-ben. Rajta egy térképet találunk, melyen a Mirhó-gát megépítése által szárazzá vált területet mutatja. Hangulatos, kedves hely, szinte semelyik térképen sincs rajta. Érdemes kicsit megpihenni.

Az erdő után már látni Ecsegfalva házait. Rövidesen a leromlott állapota ellenére is gyönyörű Kirítói gátőrház és szivattyútelep mellé érünk (15,1). Zsilipen haladunk át, a folyó melletti zsombékos hangjait halljuk (15,5).

Ecsegfalva szélső házaihoz érünk (16,4). Az első keresztutcában mintegy 50 méterre van egy kút (16,6). Aki fordított irányban járja be a túrát, figyeljen arra, hogy az útvonal mentén Mezőtúrig nem lesz ivóvíz. Továbbra is a gát tetején kanyarogva kiérünk a Dévaványa-Kisújszállás közötti műútra a gátőrház mellé (17,0), ezzel véget ér a Hortobágy-Berettyó menti majd' 40 km-es túránk. Balra a közúti hídhíd, mellette az 1970-es években megszűntetett vasút hídja. A környéken kellemes táborhelyet kínál az ártér.

A gátról jobbra fordulunk a műútra. A faluban szinte 200 méterenként van egy kocsma. Balról posta (18,1) A templom jobbra, egy hatalmas térség közepén van. A központban, a főút mellett találjuk a volt vasútállomást, amely ma Berettyó Étterem (18,3 km). Itt szerezhetjük meg a túra hivatalos bélyegzőjét. Az étterem mellett álnak meg a távolsági buszok, melyekkel Dévaványára, vagy Kisújszállásra utazhatunk (onnan tovább Pestre).

A szakaszhoz kapcsolódó térkép: ITT


Képek az útvonalról

(A képek 2001-ben és 2003-ban készültek)


A balparti gáton indulunk a Balai hídtól

Gátőrházat mellőzve

A birkanyájat érdemesebb kikerülni..

Az igazi puszta

A Csurgói-gátőrház

Terehzug oldalában az erdő felé

A gátkanyarnál lehet lemenni az egykori Putri-híd helyéhez

Tájékoztató tábla a Bokros-halomnál

A Kirítói kiserdőhöz kanyarodva 

A kiserdő mellett, az emlékmű közelében

A Mirhó gát emlékműve 

A Kirítói gátőrház tégladíszítéses épületei

Még egy rövid folyóparti szakasz van hátra a faluig 

Ecsegfalva határában, ahol a töltés az úthoz ér

A régi vasúti híd rozsdás szerkezete 

A régi vasútállomás, ma Berettyó Étterem Ecsegfalva közepén


7 Mezőtúr - Balai híd (Túrkeve) - Tartalom - 9 Ecsegfalva - Réhely (Túzokrezervátum)

Vissza a Turistakalauz nyitólapjára - a KVTE honlapra

© Készítette Vidovenyecz Zsolt, a KVTE tagja. 2003.09.13