KÖRÖS VIDÉKI KÉKTÚRA

12    KÖRÖSLADÁNY - FOK-KÖZ       12,6 km


ARCHÍV OLDAL - NE HASZNÁLD TÚRALEÍRÁSKÉNT! 

Figyelem, ez az oldal mára elavult, mivel az Alföldi Kéktúra útvonala 
2006-ban jelentősen módosult (többek között a szakaszolás is).
Ez az oldal csak archiválási céllal maradt meg.

AZ AKTUÁLIS LEÍRÁST ITT KERESD! (KATT!)


A szakaszhoz kapcsolódó térkép: ITT

A szakasz bejárásai: 1997 nyár (k), 2000 márciusa (gy), 2004 nyara (gy), 2005 nyara (gy)

Az állomástól Körösladány utcáin haladunk, jelzést az út menti oszlopokon találunk. Hamarosan kiérünk a forgalmas 47-es útra (1,0). Ezen folytatva elérjük a dévaványai útelágazást (1,5), majd a templomnál (1,9) a gyomai utat. Ez a falu központja: posta, bolt, piac van itt, balra a fák mögött a Tüköry-kastély. Itt álnak meg a Békéscsaba - Szeghalom - Debrecen buszjáratok is.

Átmegyünk a Sebes-Körös hídján (2,2), majd a folyó túlpartján (2,5) balra, a gátra fordulunk. A gát tövében régi magtár és egy rozsdás kereszt. Egyenesen tovább menve 400 m-t elérnénk a Köröstarcsáról érkező és Fáspuszta felé induló zöld sáv jelet, a Körös 50 teljesítménytúra útvonalát.

Aszfaltozott úton, a gátnál haladunk a Körös-zug erdejéhez (2,9). Továbbmenve a gáton, (az út jobbra, az erdészházhoz kanyarodott), a gátőrházat mellőzve elágazáshoz érünk (3,2). Egyenesen a Sebes-Körös fővédvonala tart (ezen jobb az út), kissé jobbra pedig a Kihi-kertet körülölelő kisebb töltésre fordul a jel, az erdőbe. Ez a kis töltés is jól járható, bár az utolsó 300 m-en már út nélkül kell menni a fűben.

A gáton a jel hamarosan kiér a fák közül (4,0), jó kilátást biztosítva a Kihi-kertre. Az enyhébb kanyarok után egy nagyobb következik: (4,7) csaknem É-ra fordulunk az eddigi keleti irányból. Erdőfolthoz érünk, (5,7), majd enyhébb kanyarok után egy romos kis épület mellett elhagyva a fákat (6,2), percek alatt elérjük a fővédvonalat (6,6). Az utólsó részen a kisgáton már a bokrokat is kerülgetni kell.

Nagyobb sebességbe kapcsolhatunk - tájékozódni nem kell, hiszen Fok-közig a Sebes-Körös gátjának tetején kell haladni. Érdemes figyelni a balra elterülő ártér életét, vagy a szemünket pihentetni a Dondorog és a Nagytúlakörös határrészek végtelennek tűnő pusztaságán. A Peres-zug után a Dió-éri főcsatorna műtárgyain haladunk át (7,2). Balra a Körösladányi duzzasztót leshetjük meg az ártéren. Egy kisebb jobbkanyar után (8,0) keletnek tartunk. Itt ágazik ki a Berettyó a Sebes-Körösből.

Végtelennek tetsző egyenes jön, nyílt terepen. Végül ismét egy műtárgy (11,3), ahonnan már jobbról erdő kísér. Egy enyhe törés (11,8) után már látjuk a Fok-közi szivattyútelepet, túránk végcélját a műút hídjánál (12,6). 

Az út menti épületben, a hídtól jobbra kulcsosház üzemelt, sajnos évek óta csak pusztul. Egykor a megyei természetjárók voltak a ház gazdái. Fok-köznél keresztezi a Szeghalom-Vésztő közút a Sebes-Köröst. A hídfeljárón buszmegálló van, bár a buszközlekedés meglehetősen ritka (stopplni viszont jól lehet).

Bélyegzést az út bal oldalán (a hídról nézve) lévő vízügyi telepen adnak.

A szakaszhoz kapcsolódó térkép: ITT


Képek az útvonalról

(A képek 2004-2005-ben készültek)


Körösladány temploma

A gátőrház a Körös túloldalán

A Kihi-kert oldalában, a kis gáton

A kiserdőt a romos istálló mellett hagyjuk el

A kisgát utolsó méterein nincs kitaposott út

Fok-köz, a szivattyútelepre visszanézve

A szeghalmi út hídja a Sebes-Körösön

Az egykori Vidratanya turistaház, a békés megyei természetjárók újították fel, hogy később más kapja meg, és hagyja parlagon.


11 Simasziget - Körösladány - Tartalom - 13 Fok-köz - Mágor

Vissza a Turistakalauz nyitólapjára - a KVTE honlapra

© Készítette Vidovenyecz Zsolt, a KVTE tagja. 2005.09.17.