KÖRÖS VIDÉKI KÉKTÚRA

13    FOK-KÖZ - MÁGOR       9,7 km


ARCHÍV OLDAL - NE HASZNÁLD TÚRALEÍRÁSKÉNT! 

Figyelem, ez az oldal mára elavult, mivel az Alföldi Kéktúra útvonala 
2006-ban jelentősen módosult (többek között a szakaszolás is).
Ez az oldal csak archiválási céllal maradt meg.

AZ AKTUÁLIS LEÍRÁST ITT KERESD! (KATT!)


A szakaszhoz kapcsolódó térkép: ITT

A szakasz bejárásai: 1997 nyár (k), 2000 márciusa (gy), 2004 nyara (gy), 2005 nyara (gy)

Figyelem: az Alföldi Kéktúra igazolófüzete ezen a szakaszon teljesen más útvonalat jelöl, mint a valódi jelzések. A piros sáv és a piros kereszt jelzéseket ne is nagyon keressük a terepen. A ténylegesen felfestett kék jel az itt leírt útvonalat követi. 

A füzet kék jele Mágor(puszta) a Fok köz között nincs felfestve, de némi tájékozódási képességgel úgy is keresztül lehet menni a pusztán, ahogy a füzet jelzi. A Mágor(puszta) és a Mágori domb közti szakasz a füzetben teljes képtelenség, mert az ott feltüntetett híd, amin a kék jel szerintük átmegy NEM LÉTEZIK. Az itt leírt útvonal a füzetben jelzett piros jeltől kissé nyugatabbra és délebbre megy.


Fokközről, a buszmegállóból Vésztő felé indulunk a műúton. Az első kanyarnál (0,5) jobbra fordulunk a széles földútra, egy tanya mellé. Ez a Bangókert, jobbra - kissé távolabb - nyaralók. Enyhe kanyarral haladunk Ny-nak a közeli erdők felé. Rövid erdei szakasz után a Cifra-hídnál (1,6) átkelünk a Holt-Sebes-Körös medrén. 

Alig 200 m múlva kiérünk a Szeghalmi Mágorra, a mező szélére. Balra, D-nek fordulunk. Balról erdő, jobbról a végeláthatatlan puszta. A régi jel egy nyiladéknál (2,4) balra befordult a fák közé, ahogy a Körös-vidék térképén teszi az egykori piros sáv jel. Mivel ezt már egy szakaszon benőtte a novényzet, maradjunk az eredeti úton. Most egy hosszabb egyenes szakasz jön a kis erdőszéli töltésen.

A töltésen a jobbkanyar után élesen balra, K-nek fordulunk egy áteresznél (5,4). A Dió-éri szivattyúház (6,3) után jobbra, majd rövid egyenes szakasz után lassan balra kanyargunk (6,7). A Dió-ér-hát mellett haladva lustán kanyarodunk balra, miközben egy áteresznél út ágazik délre (7,7). Kiérünk egy betonútra (8,4), ami a közeli - és az eddigi szakaszon jó tájékozódást nyújtó állattartó telepre (Dióérháti major) vezet. 

Az úton ÉK, majd É felé tartunk, a majortól távolodva, Mágorpuszta felé. Jobbra földút ágazik le, amelyre kanyarodva délről kerüljük meg a mágori dombot övező holtágat. A holtágon belül már jól látszik a síkságból kimagasló domb. A holtág után még egy kicsit a mezőn menve északnak fordulunk, majd a Gábor-zugi holtág mellett balra kanyarodunk. 

Kiérünk a Holt-Sebes-Körös gátjához, ahol a kék jel jobbra fordul Vésztő felé. a mágori bélyegzést a Nemzeti Emlékhelyen intézhetjük, amit viszont a gáton balra menve találunk 200 m-re. Az emlékhelyen kiállítás, szoborpark és tanösvény is van, na meg belépőjegy, kút és büfé. Mindenképp érdemes erre menni (9,7 km).
 

Az egykori Csolt-monostor konzervált maradványai

A szakaszhoz kapcsolódó térkép: ITT


Képek az útvonalról

(A képek 2004-2005-ben készültek)


Fok-köz után az épület mellett indulunk el a földúton

A Cifra-híd vezet át a Holt-Sebes-Körösön

A hosszú egyenes szakasz, balra az erdőség, jobbra a puszta

A Dióérháti majornál térünk rá a betonútra

A mágorpusztai birkanyáj

A földút délről kerüli meg az emlékhelyet

Az Emlékparkhoz vezető utolsó méterek

A népi írók szoborparkja Mágoron


12 Körösladány - Fok-köz - Tartalom - 14 Mágor - Vésztő

Vissza a Turistakalauz nyitólapjára - a KVTE honlapra

© Készítette Vidovenyecz Zsolt, a KVTE tagja. 2005.09.17.