KÖRÖS VIDÉKI KÉKTÚRA

14    MÁGOR - VÉSZTŐ       4,7 km


ARCHÍV OLDAL - NE HASZNÁLD TÚRALEÍRÁSKÉNT! 

Figyelem, ez az oldal mára elavult, mivel az Alföldi Kéktúra útvonala 
2006-ban jelentősen módosult (többek között a szakaszolás is).
Ez az oldal csak archiválási céllal maradt meg.

AZ AKTUÁLIS LEÍRÁST ITT KERESD! (KATT!)


A szakaszhoz kapcsolódó térkép: ITT

A szakasz bejárásai: 1997 nyár (k), 2000 márciusa (gy), 2003 augusztusa (k), 2005 májusa (gy)

Mágorról K-nek indultunk el, de nem a Szeghalom-Vésztő országúton, hanem a Holt-Sebes-Körös déli partján, a töltésen haladó földúton. Közvetlen a hídlábnál az őshonos háziállatok bemutatóhelyét, egy sárral tapasztott kis istállót találunk. Ez után kanyarodik el jobbra a Szabó-zug elején (0,2 km) leágazó úton Fáspusztára vezetett a régi piros sáv jelzés, illetve a Fok-közről idevezető kék sáv.

Vésztő felé továbbra is a főág gátjánál, kertek és nyaralók között kell menni. A vizinövényzettel borított Szabó-zug másik végétől nem messze átmegyünk egy nagyobb, lefűzött holtág torkolatán (1,0 km), majd a lovastanya után immár nyílt szakaszon átkelünk a Holt-Sebes-Körösön és a Szeghalom - Vésztő műúton (1,3 km).

Továbbra is közvetlenül a csatorna mellett haladunk K-DK-re, de már az É-i oldalon, a pusztában, gyenge földúton. Előttünk Vésztő látszik. A kies mezőn balról elhaladunk egy istálló romja mellett (1,8 km) majd a régi dögtemető környékén újabb hídhoz érünk (nem kell átmenni - 2,5 km).

A főirányt tartva folytatjuk a vízparti kis úton. Hamarosan választani kell: vagy a vízparti töltést választjuk, amit időközben eléggé benőtt a bokros gaz, vagy a földúttal együtt megyünk be Vésztőre, szinte egyenesen a Szőlőskert utca folytatásában. A régi jel a töltésen haladt végig kissé kanyarogva, szerintem minden szempontból jobb a földutat követni egyenesen a házakig.

Mindegy, melyik verziót követjük, úgyis ugyanott, a Szőlőskert utca elején, a Holt-Sebes Körös hídja mellett érünk ki Vésztő főutcájára (4,7 km). Itt a jel balra, É-nak fordul (erre kell menni a vasútállomáshoz is). A városközpont kb. 5 percnyire, D-re van.

A szakaszhoz kapcsolódó térkép: ITT


Képek az útvonalról

(A képek 2005-ben készültek, jellemzően visszafelé nézve - Vésztő felől)


Őshonos állatokat bemutató népies ház

Mágort elhagyva a kis töltésen

A lovastanya után a Holt-Körösnél

Vésztő felé nézve a falu előtti hídon

Alternatív útvonal lehet a Szőlőskert utca folytatása, ami kiváltja a gazos töltést

A városon belül kanyargó ág a Szőlőskert utca elején


13 Fok-köz - Mágor - Tartalom - 15 Vésztő - Szopor - Okány

Vissza a Turistakalauz nyitólapjára - a KVTE honlapra

© Készítette Vidovenyecz Zsolt, a KVTE tagja. 2005.07.10.