KÖRÖS VIDÉKI KÉKTÚRA

15    VÉSZTŐ - SZOPOR - OKÁNY       9,2 km


ARCHÍV OLDAL - NE HASZNÁLD TÚRALEÍRÁSKÉNT! 

Figyelem, ez az oldal mára elavult, mivel az Alföldi Kéktúra útvonala 
2006-ban jelentősen módosult (többek között a szakaszolás is).
Ez az oldal csak archiválási céllal maradt meg.

AZ AKTUÁLIS LEÍRÁST ITT KERESD! (KATT!)


A szakaszhoz kapcsolódó térkép: ITT

A szakasz bejárásai: 1997 nyár (k), 2000 márciusa (gy), 2003 augusztusa (k)

Vésztő főutcáján vagyunk, amely a kisváros központjából a vasútállomásra és Komádi felé vezet. A kéktúra jelen szakasza a Holt-Sebes-Körös hídjától indul É-nak, az állomás felé. Rövidesen jobbra fordulunk Körösújfalu és Komádi felé (egyenesen a vasútállomáshoz jutnánk). Éles kanyar után (0,5 km) átmegyünk a Vésztői főcsatornán, még a településen belül. 

A következő jelentősebb balkanyar után (1,5), mielőtt kereszteznénk a Vésztő-Kötegyán-Békéscsaba vasútvonalat, a régi jel D-nek fordul az utolsó háznál. Az ösvény mára gyakorlatilag eltűnt, és egy "Vigyázz, méhek!" feliratú tábla is erősen gondolkodóba ejt. Érdemes tehát elmenni a vasútvonalig, átmenni rajta, majd innen 600 m-re  a fasorral szegélyezett földútra jobbra lefordulni a Mártírom nevű területre (2,2). Nagyjából egyébként idáig tartanak az út É-i oldalán Vésztő szélső házai. 

A földúton D-nek haladunk jó kilométernyit, miközben ismét egyre közelebb kerülünk a vasútvonalhoz (bátrabbak próbálkozhatnak a vasúti síneken is, de csak ésszel!). Elérjük a Cigány-foki főcsatornát, ahol kis szivattyútelep található (3,6). Hamarosan a sínekhez érünk az átjárónál. Maradunk a sínek keleti oldalán vezető földúton, melyet a szomszédos oszlopokon követ a jel DK-i irányban. A síneken túl a Holt-Sebes-Körös kiegyenesített széles medre található.

Kisebb kanyar után hosszú egyenes szakasz következik, néhol fák szegélyezik a partot. Ez a Szopor nevű határrész. Az út egyre rosszabb lesz. A Vésztő-Okányi határcsatorna keresztezése után újabb útátjáróhoz érünk (5,5). Itt a Holt-Sebes-Körös medre elkanyarodik, és ezt a kopott jel tanulsága szerint követnünk kéne. Mivel a part gazos és pókhálós, érdemesebb a síneken bukdácsolni a hídig (6,4), ahol a kék jel a vasúttal együtt megy át a Holt-Körös medrén. A híd után továbbra is a síneken menve jutunk ki a Vésztő-Okány műútra(7,2), ahonnan már csak egyenesen be kell menni az alig 1 km-re lévő faluba. 

A jel Okány előtt egy hídnál (7,9) balra kanyarodva (de nem azon átkelve!) vezet be a vízfolyás bal partján a faluba. A poros földutakon menve hamarosan kiérünk az Újiráz irányába vezető műút hídjához, ahol a túlparti kocsmánál ér véget ez a szakasz (9,2 km). Itt találjuk a kéktúra-bélyegzőt is. 
 

A második útátjárótól (5,5) kényelmesen bejárható földúton is haladhatunk. Forduljunk el balra (K-re) a vasúttól a közelben már látható Okány házai felé, majd menjünk a négyes útelágazásig (7,1). Ha egyenesen megyünk, akkor is a faluba jutnánk, de a legjobb jobbra fordulva a jól járt földúton D felé megközelíteni az Okány előtti, már említett hidat (8,1). A hídon átmenve, majd balra fordulva a parton vezet a jelzés.


A szakaszhoz kapcsolódó térkép: ITT


Képek az útvonalról

(A képek 2003-ban készültek)


Út Vésztőről Komádi felé

Mehetünk a síneken is, de vigyázzunk!

A Cigány-foki főcsatorna melletti szivattyútelep (a fehér épület a fák mellett)

Az első átjáró a határban

A fasor a vasút túloldalán halad

Az út egyre rosszabb lesz

A második átjáró. Itt kanyarodik el a Holt Körös (jobbra) és a járható földút (balra) 

Ez a földút Okány felé visz, jobb mint a sineken döcögni..

Mindenképpen elérjük az Okány előtti hidat

A pecsétet az újirázi műút hídja melletti kocsmában találjuk.


14 Mágor - Vésztő - Tartalom - 16 Okány - Tölgyfástanya

Vissza a Turistakalauz nyitólapjára - a KVTE honlapra

© Készítette Vidovenyecz Zsolt, a KVTE tagja. 2003.08.30