KÖRÖS VIDÉKI KÉKTÚRA

16    OKÁNY - NYÁRFÁS - TÖLGYFÁSTANYA      9,5 km


ARCHÍV OLDAL - NE HASZNÁLD TÚRALEÍRÁSKÉNT! 

Figyelem, ez az oldal mára elavult, mivel az Alföldi Kéktúra útvonala 
2006-ban jelentősen módosult (többek között a szakaszolás is).
Ez az oldal csak archiválási céllal maradt meg.

AZ AKTUÁLIS LEÍRÁST ITT KERESD! (KATT!)


A szakaszhoz kapcsolódó térkép: ITT

A szakasz bejárásai: 1997 nyár (k), 2000 tavasza (gy), 2003 augusztusa (k)

A szakaszt Okány központja mellett, az Újiráz felé vezető műút és a Holt Sebes-Körös metszésénél kezdjük, ahol a kanyarban lévő kis kocsmában (a bolttal összeépülve) találjuk meg a kéktúra-bélyegzőt. 

A vízfolyás mentén (a kocsma felöli oldalon - É) haladunk tovább K felé az utcán. Több híd is keresztezi a Holt-Köröst, ezeken át jutunk a falu templomához vagy a vasútállomáshoz. A falu szélét (1,5 km) egy hídnál érjük el, a közelben kutat is találunk. Menjünk tovább egyenesen a csatorna partján vezető gyengén járt földúton, mellettünk balról fasor, majd szántóföld. Egy kopott jelet még találunk, de aztán semmi. Itt még távvezeték kísér. 

A Gondafoki szivattyúnál (2,8) az út és a távvezeték véget ér, az eddigi irányt tartva kell tovább menni a fasor mellett. A parton gazos, benőtt rész következik, ezért érdemes a szántóföld szélén folytatni (a gyenge ösvény is erre vezet). Hamarosan a csatorna nyomvonala alig észrevehetően balra törik (3,2), majd nemsokára keresztező földúthoz érünk egy kisebb hídnál (3,9). (A szemből jövőknek itt balra kell fordulniuk a csatornán átmenve - az ösvény nehezen fedezhető fel a szántóföld szélén, de a Holt Sebes-Körös É-i partját kell követni.)  

Jobbra fordulva átmegyünk a csatornán, majd tovább a szántóföldek közt vezető úton D-nek. Kietlen útkereszteződéshez érünk (4,5), sehol egy fa vagy jelzés - ehhez képest a határrész Nyárfás-nak nevezik... Balra, K-nek kell fordulni, a nem túl messze lévő fasor vége felé. (A Zsadány felől jövők már jól látják az okányi templomtornyot, a jel nekik jobb kéz felé folytatódik) 

Keresztúthoz és fasorhoz érve (4,9) folytatjuk az eddigi irányban. Leágazás megy balra (5,6), majd jobbra (5,8), előttünk egy tanya. Kis erdősávot keresztezünk, balról a tanya különféle háziállatokkal (6,6). A tanya után a földút fiatalos erdőtelepítésen megy keresztül, majd kiérünk a Gyula-Komádi főútra (6,9). Forduljunk az aszfaltra balra, északnak (jel nincs, a szemből jövők a jobbra a fiatalos erdőbe ágazó útra figyeljenek). Az út 600 m múlva enyhén jobbra fordul (7,5), majd mindkét irányba földút ágazik le.  

A jel maradványai az aszfaltúton mennek tovább, de sejthető, hogy a jobbra leágazó ösvény - némi rövidítéssel - az innen már látható Tölgyfástanyára vezet (még nem próbáltam! - V.Zs.) Az aszfalton továbbmenve hamarosan az út ismét enyhén jobbra kanyarodik (8,3), majd az erdő mellé érve egy buszmegállót találunk (8,7). Alig észrevehető, sorompóval elzárt kis aszfaltút vezet be innen Tölgyfástanyára, jobb kéz felé (D felé). Sűrű, fiatal erdőben haladunk a nem túl jó úton. Csatornát keresztezünk (8,9), majd lassan K-nek fordulunk, a régi major mellett (9,2). A magas toronyépület még km-eken át jó tájékozódási pont lesz. Az út egyre rosszabb.  

Az út végénél (9,5 km) elérjük a hajdani Tölgyfástanya központját, a dolgozók egykori lakását. Ma a romos épületben csak néha lakik valaki. A ház mellett gyönyörű, hatalmas tölgyfák állnak. Jó tudni, hogy a romos majorban nem tudunk vízhez jutni!

A szakaszhoz kapcsolódó térkép: ITT


Képek az útvonalról

(A képek 2003-ban készültek)


Okányban, a csatorna mellett

A falu után a fasor és a távvezeték mellett

A csatorna törése után visszanézve (jobbra a fasor még látszik)

Keresztező földút a Holt Sebes-Körös feletti hídon

Újra kelet felé a szántók közt (Nyárfás)

A tanya melleti fás résznél

A Gyula-Komádi főúton

A major tornya Tölgyfástanyán

Az egyre rosszabb út már a házak felé vezet

A házak melletti egyik szép öreg tölgyfa (Tölgyfástanya)


15 Vésztő - Okány - Tartalom - 17 Tölgyfástanya - Zsadány

Vissza a Turistakalauz nyitólapjára - a KVTE honlapra

© Készítette Vidovenyecz Zsolt, a KVTE tagja. 2003.09.07