KÖRÖS VIDÉKI KÉKTÚRA

17    TÖLGYFÁSTANYA - ZSADÁNY      5,7 km


ARCHÍV OLDAL - NE HASZNÁLD TÚRALEÍRÁSKÉNT! 

Figyelem, ez az oldal mára elavult, mivel az Alföldi Kéktúra útvonala 
2006-ban jelentősen módosult (többek között a szakaszolás is).
Ez az oldal csak archiválási céllal maradt meg.

AZ AKTUÁLIS LEÍRÁST ITT KERESD! (KATT!)


A szakaszhoz kapcsolódó térkép: ITT

A szakasz bejárásai: 1997 nyár (k), 2000 tavasza (gy), 2003 augusztusa (k)

Tölgyfástanyától a házak előtt véget érő kövezett út folytatásában, a földúton indulunk tovább, nagyjából D-nek. Jobbra virágos mező, balra fiatalos erdőtelepítés, visszanézve a régi major tornyát látjuk. Kedves, szép környék. Bokrok között kanyargunk, a jártabb út jó felé visz (0,6 km). Kitaposott földúthoz érünk (0,9), menjünk balra. Akik visszafelé járják az útvonalat, menjenek az emeletes magtár felé jobbra, mert nekik ez az elágazás nem olyan feltűnő.

Mindkét oldalon fiatalos erdőtelepítés kísér egy rövid szakaszon. Átmegyünk a Toprongyos-Korhány csatornán (1,0), ahonnan már igen jól látszik a szántókon túl Zsadány község, K-i irányban. Itt nem a kézenfekvőnek tűnő úton megyünk enyhén balra, hanem a csatorna mellett folytatjuk a másik irányban, élesen jobbra fordulva. (Az igazolófüzet pontosan jelzi a földutakat, csak a jelzést nem sikerült jól a térképre rajzolni...) A földút itt még elég gyengécske, gazzal benőtt, de ahogy haladunk egyre jobb lesz. 

A parti út több részletben lassan balra kanyarodik, majd az első adandó alkalommal az út majdnem derékszögben balra elkanyarodik a csatornától (2,3). (Egyenesen nincs út, csak szántó és a csatornapart.) Előttünk Zsadány látszik, a földút egyre bizalomgerjesztőbb lesz. Hosszas menetelés után (3,8) kb 30°-ban jobbra kanyarodik az út. Keresztez egy földút (4,1), majd délre (jobbra) letér egy másik (Régen erre kanyarodott rá a jel, - 4,5). 

Szinte karnyújtásnyira a falu. (A füzet térképe szerint itt balra kéne forduljunk a temetőt megkerülve, de célszerűbb egyenesen bemenni.) Menjünk be a házak közé, majd a szélső utca végén forduljunk balra. Ezen a kanyargós utcán kijutunk a falu főutcájára, illetve ott jobbra fordulva a templomhoz (5,7 km). Itt bélyegezhetünk, illetve a közeli boltokban vásárolhatunk magunknak.  

A szakaszhoz kapcsolódó térkép: ITT


Képek az útvonalról

(A képek 2003-ban készültek)


A virágos rét szélén, háttérben kis pontként Tölgyfástanya

A Toprongyos-Korhány csatornán átkelve élesen jobbra, a csatorna mellé kell kanyarodni!

A csatorna partját elhagyva egyre jártabb úton találjuk magunkat.

A falu határában már kifejezetten széles az út.

Zsadány főutcájára lyukadunk ki

A zsadányi templom tornya


16 Okány - Tölgyfástanya - Tartalom - 18 Zsadány - Geszt

Vissza a Turistakalauz nyitólapjára - a KVTE honlapra

© Készítette Vidovenyecz Zsolt, a KVTE tagja. 2003.09.07