KÖRÖS VIDÉKI KÉKTÚRA

18    ZSADÁNY - VÁTYON - GESZT       12,1 km


ARCHÍV OLDAL - NE HASZNÁLD TÚRALEÍRÁSKÉNT! 

Figyelem, ez az oldal mára elavult, mivel az Alföldi Kéktúra útvonala 
2006-ban jelentősen módosult (többek között a szakaszolás is).
Ez az oldal csak archiválási céllal maradt meg.

AZ AKTUÁLIS LEÍRÁST ITT KERESD! (KATT!)


A szakaszhoz kapcsolódó térkép: ITT

A szakasz bejárásai: 1998 nyár (k), 2002 nyara (gy), 2003 augusztusa (k)
 

MEGJEGYZÉS: Zsadány és Geszt között található a környék legszebb és legnagyobb összeföggő erdeje. Immár három alkalommal jártam erre, de mind a három alkalommal más útvonalon. Jelzést Zsadány és Geszt szélén kívül egyedül a Vátyon utáni letérésnél láttam évekkel ezelőtt. Ezért itt egy olyan utat írok le, amely (a) a lehető legjobban közelíti az elméleti útvonalat, (b) járható (!), (c) nagyon szép. 

Nem ez az egyetlen lehetséges útvonal, hiszen a Szépapó-erdő tölgyóriásaihoz nem tesz kitérőt. Mindenesetre távlati célként kitűztem magamnak az erdőség részletesebb bejárását, és akkor talán egy ennél is szebb útvonalat írhatok le. Az útvonalváltozatok keresése elsősorban a Zsadány - Vátyon közti aszfaltos szakasz kihagyását szolgálja, de ezen a részen kevés a járható földút, nincs könnyű dolgom.


Zsadány központjából, a templom mellől indulunk. A falu főutcáján K felé tartunk, majd jobbra, D-nek fordulunk a Mezőgyán felé veztő útra. Ezen az úton haladunk 4 km-en át a továbbiakban. A házak közt kanyargunk, majd elhagyjuk a falut (1,2 km). Az útkanyarnál jobbról betorkolló úton érkezett korábban a kék jel, ez a Korhány-zug nevű határrész (1,5). Továbbra is jellemzően délnek tartunk, az erdő felé. Az erdőnél a műút először jobbra (1,9), majd balra kanyarodik (2,4). A következő jobbkanyarban egy hatalmas mezőn keresztezzük a Holt-Korhány medrét (3,1). Körben szinte mindenfelé erdő, a 3-as kő előtt balra a mezőn átvágva jutunk a Szépapó-tölgyekhez (felderítése később, a füzet szerint erre kéne mennünk). 

Az újabb erdőfoltot  elérve derékszögben balra kanyarodik az út Vátyonpuszta romos házai és istállói mellett (3,9). Jobbról a Gémes-erdő kísér. 700 méter múlva újabb kanyar (4,6), ezúttal jobbra. Itt egy földút indul tovább, nagyjából az elkanyarodó út folytatásaként K felé (az igazolófüzet jelöli). (A műút az alig 1,5 km-re lévő Mezőgyánba visz tovább). Erre a földútra kell rátérnünk.

Jobbról akácbokrokkal szegélyezett úton, szántó mellett haladunk, majd a Radványszegi-erdő sarkához (5,1) érve a földutat követve balra fordulunk ÉK felé (Az egyenesen Gesztre vezető - az igazolófüzetben is feltüntetett - földút erdei szakaszát benőtte a gaz). Az erdő szélén haladunk, az út nyílegyenes. Bő 1 km-en át tartjuk ezt az irányt. Először a szántóföld ér véget a bal oldalon, majd erdő veszi át a helyét. A fák között keresztezzük a Korhány medrét (5,4), majd jobbról mezőt találunk (balról a Kis-Bodzás erdő kísér). 

Balról megszakad az erdő, a régi erdészlak tisztásán megyünk át (5,9) (az igazolófüzet még jelöli az erdészházat, a füzetben jelzett út teljesen kamu). Újabb erdei szakasz következik, amely egy magaslesnél ér véget. Balról még egy rövid szakaszon továbbra is erdő van, jobbról azonban szántóföld. A szántóföld sarkánál négyes elágazáshoz érünk (6,4): enyhén balra, 400 m-re találjuk Kisvátyon major épületeit, mögötte a távolban Biharugra temploma látszik, míg jobbra a Kisvátyoni-erdő széle felé vezt a jól járt földút. Erre fordulunk. (Ez az út a Kisvátyonba veztő betonút egyenes folytatása, mely a Holt-Korhányhoz megy. A folyónál ezen a ponton jelöli a kéket a térkép is.)

Elérünk tehát a Holt-Korhány mellé, az útelágazáshoz (7,0). Két lehetőségünk van: balra fordulva nem megyünk át a vízfolyáson, csak annak külső ívét követjük az erdőben, míg az egyenesen folytatódó út átkel a csatornán, és egy enyhe jobbkanyar után végigmegy a Radványszegi-erdő K-i oldalán.
 

Aki ez utóbbi lehetőséget választja, egyszerűbb, de unalmasabb úton megy Gesztig. Balról szántó, jobbról a fiatalos erdő , majd az erdő sarkánál (8,2) a keresztúton balra fordulva a legelőn ismét keresztezzük a Korhány medrét (8,6). Innen már kis töréssel a szikes mezőn át egyenesen Geszt széléhez (11,5) jutunk. (Ez a keresztező út szerepel a térképen is, erre kanyarodtunk le Vátyon után.) Út közben az É-ra lévő erdő DNY-i sarka felől befutó úton ér hozzánk a másik útvonalváltozat.


Akik az elágazástól a változatosabb út mellett döntenek, az erdei elágazásnál balra induljanak. Az enyhén jobbra kanyargó földút a Korhány külső ívét követi, először a fák közt, majd egy legelő szélén (jobbról továbbra is fák). A keresztező széles, szikes poros úton (8,0) jobbra fordulunk, D felé. Mindkét oldalon, kissé távolabb fák. Ez a Csillaglaposi-erdő, tőlünk balra. 

Az erdő sarkánál (8,3) balra leágazunk az erdő D-i oldala mellett induló szikes úton. Szép fás, ligetes részen járunk, délre a szikes mezőt látjuk. Az erdőfolt végén (9,0) egy szélesebb út keresztez, ezen jobbra, D-nek fordulunk ismét (Egyenesen is indul egy kanyargós gyenge ösvény, de még nem próbáltam - lehet hogy ezen útbaejthetjük a Tisza-kriptát is). Ez az út némi kanyargás után a mező közepén belefut az igazolófüzetben is jelzett, és a másik verzióban is leírt K-Ny irányú útba (9,6). Balra, K felé fordulva innen már pár perc alatt elérjük Geszt szélét (11,2), a tájékozódást a falu víztornya és temploma segíti.
 
A jel nem megy ki a főutcára, csak egy aszfaltozott mellékúton halad egy kissé kies kereszteződésig. Itt a jel balra fordul tovább Biharugra felé, de előtte mindenképpen érdemes bejárnunk a falut. 

Ennél az elágazásnál (Zsadány felől érkezve) egyenesen menve a keskeny ösvényen közvetlenül a Tisza-kastély (12,1km) parkjához jutunk, jobbra pedig a főutcára (bolt, kocsma) lyukadhatunk ki. Bélyegezni és vizet szedni semmiképp se felejtsünk el!

A szakaszhoz kapcsolódó térkép: ITT


Képek az útvonalról

(A képek 2002-ben és 2003-ban készültek, a szakaszt fordított irányban bejárva)


Zsadányt a mezőgyáni úton hagyjuk el

Irány az erdő!

Kilométerkő a Holt Korhány-keresztezése után

Tovább a műúton Vátyonpuszta előtt

Az éles balkanyarban mellőzzük az elhanyagolt Vátyonpuszta házait

Az erdő túlszélén a jobbkanyarnál térünk le a földútra

A földút az erdő sarkához vezet, ahol balra folytatjuk

Továbbmenve keresztezzük az erdőt, benne egy nagy tisztással

Kiérve a fák közül még egy darabig egyenesen kell menni...

... majd DK-re fordulva újabb erdőfolt mellett megyünk

Az erdei elágazásnál balra térve követjük a Holt-Korhány külső ívét...

... majd kissé délnek haladva poros úton haladunk a Csillaglaposi-erdő mellett

A Csillaglaposi-erdő mellett

Az erdő sarkán jobbra indulunk a legelőn át

A legelőn átvezető utra rátérve már látható Geszt víztornya és a kastély parkja

A Nemzeti Park táblája a mezőn, Geszt előtt

Geszt temploma

Bélyegzés a parányi Arany János emlékházban


17 Tölgyfástanya - Zsadány - Tartalom - 19 Geszt - Biharugra

Vissza a Turistakalauz nyitólapjára - a KVTE honlapra

© Készítette Vidovenyecz Zsolt, a KVTE tagja. 2003.09.07