KÖRÖS VIDÉKI KÉKTÚRA

19    GESZT - BIHARUGRA       12,5 km


ARCHÍV OLDAL - NE HASZNÁLD TÚRALEÍRÁSKÉNT! 

Figyelem, ez az oldal mára elavult, mivel az Alföldi Kéktúra útvonala 
2006-ban jelentősen módosult (többek között a szakaszolás is).
Ez az oldal csak archiválási céllal maradt meg.

AZ AKTUÁLIS LEÍRÁST ITT KERESD! (KATT!)


A szakaszhoz kapcsolódó térkép: ITT

A szakasz bejárásai: 1998 nyár (k), 2002 nyara (gy), 2003 májusa (k)
 

Gesztről a Tisza-kastély parkjából indulunk, a picinyke Arany János emlékház mellől. Vissza kell térjünk Ny felé ahhoz az útelágazáshoz, ahol a kék jel beérkezik Zsadány felől, és balra kanyarodik É felé. Ide vagy némi kerülővel a falu főucája felé visszamenve, vagy a vele párhuzomos úton jutunk, vagy az emlékház mellett É-ÉNY felé induló kanyargós kis ösvényen. Ez utóbbi a legrövidebb, egy romos házat érintve halad, míg a második variációt gyengécske kék négyzet jelek mutatják. 

Kiérünk tehát a falu szélére (0,5), ahol a villanykarókon viszonylag friss kék jeleket látunk. Érdemes megnézni, nem sok ilyen lesz a továbbiakban! Az É-ra tartó széles földúton kell elindulni. Kezdetben bitang rossz az út minősége a sok traktortól, de később kissé javul a helyzet. (Figyelem, ezt az utat jelöli az MTSZ igazolófüzetének térképe, de a kék jelzésnek - a füzetben - hivatalosan nem ez a helye.) 

Kétoldalt szántók, letérni nem érdemes, és egy kivétellel nem is lehet. Egy komoly probléma van az úttal, nevezetesen hogy tavasszal felszántják, bevetik, majd az út csak idővel alakul ki belőle, ahogy a munkagépek kitapossák. Májusra azért már jól követhető az út.

Tartva az út főirányát, elérve az erdőfoltot (bal kézre esik) és a Begécsi-csatorna hídját (2,4), kissé balra kanyarodunk. Hamarosan elágazás, ahol NAGYON KELL FIGYELNI(2,8). (Itt van a térképeken is jelzett Nagy-halom). A jobban járt út K-nek, jobbra 45 fokban törik a közeli erdő felé. Jel "természetesen" nincs, de eszünkbe ne jusson erre menni, mert ott 1 km múlva - szinte észrevétlenül - az országhatár következik. 

Induljunk el a másik lehetséges úton, élesen balra, gyakorlatilag az erdősávot megkerülve. Alig 100 m után éles kanyar jobbra, É-nak (Elvileg az erdősáv mellett út már nem is vezet tovább, csak jobbra folytathatjuk). Itt szakadunk el az erdősávtól. Ez az út sem jobb, alig kivehető, de ha megtaláltuk, nagy baj már nem érhet. Menjünk a kissé kanyargós, fa- és bokorcsoportot mellőző úton kb. 300 m-t, egyenesen a nádas határán megbújó Kissziki-hídig (3,7), fontos utak találkozási pontjáig. 

Itt érjük el a Bégécsi-halastórendszer délkeleti szélét, a híd a tápcsatornán vezet át. A nádas a Begécsi halastavakat rejti. Ne csodálkozunk, ha gyanús mozgásra leszünk figyelmesek: sok itt a rapsic. 
 

A híd a Biharugra felől érkezők számára különösen fontos. A hídon átkelve ők három út közül választhatnak. Srégan jobbra a tápcsatornát követve indul egy földút Ny-i irányban. A második lehetőség majdnem a híd irányába esik, DNy-ra tart. Elvileg ez is Gesztre vezethet - nem próbáltam-, de kerül a Begécsi-mező felé, és a jel sem itt megy. A harmadik út a jel, enyhén balra, D-nek vezet. Mind közül ez a legkevésbé bizalomgerjesztő, mert gyengébben járt és kanyargós.

Ezen az úton egy facsoport mellett elhaladva a szántó után elérjük a közeli erdősávot, amelyet balra kanyarodva kell megkerülni. Rövidesen élesen jobbra tartunk az erdősáv szélét követve (nehogy az elágazásban tovább menjünk a mezőn át egyenesen a határ felé!). Az erdősávot kerülve az út átvezet egy csatorna hídján, majd a bokrok közül kiérve egy nagy szántó közepén kell ismét D felé tarsunk. Ez az út nyílegyensen vezet be Geszt széléhez, innen már látni lehet a templomtornyot és a víztornyot is. 


A híd tengelyéhez képest kissé balra (É-nak) kell folytatni a túrát, ez az egyetlen legális út a tavak közt Biharugra felé. (Korábban ment egy út a híd tengelyének vonalában ÉK-nek is - a határ irányába-, ezt felejtsük el!) Könnyű betájolni az utat, mert az első 1200 m-en balra a tórendszer náddal borított töltése kísér, jobbra pedig egy rét. Figyelem, egyéb úton ne menjünk a tavak közé, mert a Halgazdaság fegyverrel őrzött területére lépünk, amelyet a közeli toronyból tartanak szemmel! 

Nemsokára jobbról is egy tó mellé érünk, innen már mindkét oldalról nádas kísér. A földút bringával nehezen járható, sáros részek előfordulhatnak. Elhaladunk néhány magasles mellet, mire a tórendszer túlvégén (5,8) egy kisebb gáton megyünk át (Nagysziki híd). Itt egy romos kis házikó van nem messze, nádhalmok, valamint a Nemzeti Park tájékoztató táblája. Itt forgatták a Talpalattnyi föld c. régi magyar film egyes jeleneteit.
 

A Biharugra felől jövőknek egy jótanács: a töltésről különösen jól látható egy igen közeli falu (DK felé), de eszünkbe ne jusson arra menni! Az ugyanis a 2 km-re lévő romániai Atyás (Ateas) község. A jelenlegi út D-i irányát kell majdnem végig tartani!


Tartsuk É-i főirányunkat továbbra is, folytassuk egyenesen az úton. Lassan javul az út, szerencsére itt már nincs nádas, csak a puszta egy-két facsoporttal, néhol kisebb erdőfolttal. Hamarosan útkereszteződéshez érünk (7,0). Ha egyenesen megyünk, a lehető legrövidebb úton, irányváltás nélkül jutunk el Biharugrára (a falu innen már nagyon jól látszik előttünk). Elméletileg az MTSZ füzet szerint is itt megy a jel, csak a falu széli szeméttelepnél kell balra kikanyarodni a Zsadány-Biharugra műútra, és azon bemenni a faluközpontba.

A valaha felfestett jel azonban ismét kitérőt tesz, mégpedig balra, Ny felé. Párszáz méter után a földút ÉNy-ra, kissé jobbra fordul a közeli erdőfolt irányába. A földút rövidesen átmegy betonútba (8,2), jelezve az egykori major helyét. A szerepét vesztett betonúton megyünk ki a Zsadány-Biharugra műútra (8,8), ahol még találunk kék jelet... 

Aszfalt jön, nem is kevés. Forduljunk jobbra, ÉK felé. Enyhe balkanyar (9,9) után állattartó telep, majd Biharugra szélső házai (11,3) következnek. A faluban elhaladunk a Határőrlaktanya mellett (itt jön be a rövid út), majd a faluközpont útelágazásában véget ér ez a szakasz is (12,5).
 

Biharugra felől a hosszabb út a műúton halad km-eken át Zsadány irányába, csak az enyhe jobbkanyar után lehet balra térni a nem létező major bekötőútján. Az MTSZ füzetben is jelzett rövid út a Határőrlaktanya mellett indul a műúttól balra, majd pár száz méter és a szeméttelep után jobbra, D felé tart km-eken át, tágas mezőkön keresztül.


Biharugra egy tipikus dél-bihari kistelepülés, csendes utcákkal és szép házakkal. Ne hagyjuk ki a templomot, illetve a Szabó Pál emlékházat.

A szakaszhoz kapcsolódó térkép: ITT


Képek az útvonalról

(A képek 2002-ben és 2003-ban készültek, a szakaszt fordított irányban bejárva)


Tipikus bihari ház Geszten

A Tisza-kastély oldalszárnya Geszten

Geszt szélén a Biharugrára vezető földút elején villanykarók kísérnek

A földút folytatása a szántók közt

A kissziki híd. Alig látszik az út, pedig a kép közepe irányában kell továbbmenni.

A Begécsi halastavak közt vezető gyenge utat magaslesek kísérik

A tavak másik végén a töltésen áll a Nemzeti Park táblája (Nagysziki híd)

A töltéstől északra a nádhalmok mellett visz el az út

Egyenesen előre (É) jutunk a rövid úton Biharugrára. A nehezen észrevehető keresztúton balra (Ny) ment a régi jel.

A régi jelen. A jobbra játható fasor vezet Geszt és a tavak irányába, a keresztezésnél készült az előző kép.

Betonút Biharugra felől a régi jelen. A fákkal szemben állt a régi major, ami a füzetben még szerepel.

A régi jel sokáig ment az aszfalton Biharugra előtt

A füzetben lévő elméleti -rövidebb- útvonal a pusztában. Egyetlen fára se számítsunk az elágazásig!

A Biharugra központjában álló templom


18 Zsadány - Geszt - Tartalom - 20 Biharugra - Körösnagyharsány

Vissza a Turistakalauz nyitólapjára - a KVTE honlapra

© Készítette Vidovenyecz Zsolt, a KVTE tagja. 2003.05.30