KÖRÖS-VIDÉKI KÉKTÚRA

20.   BIHARUGRA - KÖRÖSNAGYHARSÁNY      9,7 km


ARCHÍV OLDAL - NE HASZNÁLD TÚRALEÍRÁSKÉNT! 

Figyelem, ez az oldal mára elavult, mivel az Alföldi Kéktúra útvonala 
2006-ban jelentősen módosult (többek között a szakaszolás is).
Ez az oldal csak archiválási céllal maradt meg.

AZ AKTUÁLIS LEÍRÁST ITT KERESD! (KATT!) 

A szakaszhoz kapcsolódó térkép: ITT

A szakasz bejárásai: 1998 nyár (k), 2000 májusa (k), 2002 nyara (gy), 2003 májusa (k)

Biharugra központjából, az útelágazástól indulunk a Szilaspuszta felé vezetõ mûúton. Az elágazás a templomtól nem messze van, a kúriából kialakított iskola elõtt. Ugyanitt kutat és kocsmát is találunk, érdemes megtölteni a kulacsokat. A hármas elágazásnak csak a Zsadány és Körösszakál felé menõ irányait mutatják táblák, a harmadik -jelöletlen- ág vezet Szilaspusztára (Az út egyébként a Zsadányból érkezõ út folytatása, ha errõl jövünk, még kanyarodni sem kell).

Kedves bihari házak között haladunk tehát az Erzsébet utcán, enyhe kanyarokkal tarkítva. Balra az egyik faluszéli mellékutcában a környék híres írójának, Szabó Pálnak emlékházát találjuk a jelzéstõl alig 200 méterre. (Az író rokonai mind a mai napig a házban laknak, ne egy kihalt múzeumra számítsunk.) Nemsokára egy bal ív után (1,5) egy magárahagyott, mégis igen tetszetõs zsúptetõs házat mellõzünk.

A jobb oldali temetõ után lassan kiérünk a faluból (2,1). A mûút (itt már Szilasi út) mellet még néhány ház, kisebb erdõfolt, majd fokozatosan elérjük a biharugrai tórendszert tápláló csatorna gátját. Az aszfalt jobb oldalán a gát, balról fás-bokros sáv kísér. Az egyenes végén (3,7) az út jobbra kanyarodik a hídon át a puszta épületeihez (innen még 2 km DK-re). Tiszta idõben a hídtól nagyon jól látszanak a Partium hegyei, és Nagyvárad gyárai. Alig 1 km-re egyenesen tovább egy privát halastavat találunk, ahol régebben büfé is üzemelt ÉK-i irányban (friss infóm nincs róla).

Nekünk azonban egy harmadik irányt kell követni, amely egy gyengén járt földút É felé az aszfaltút kanyarulatánál. Balra kell tehát fordulni, majd követni az út kanyarulatait. Fontos azonban, hogy legkésõbb 3-400 m után a jobb kéz felé esõ széles medrû, magas vízállású tápcsatorna mellé kell kiérjünk (4,1), az út csak egy vizenyõs szakasz miatt kerül. 
 

Fordított irányból jövet egy jobbkanyarral térünk le a csatorna mellõl -ha ott már nem folytatódik az ösvény-, de innen jól látható a szilaspusztai mûút melletti fasor, ahová ki kell jutni.


Innen a betonborítású, széles csatorna partján vezetõ fûvel benõtt úton halad a jel a körösnagyharsányi bekötõútig. Az Ugrai-réten vagyunk, a Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét tájegységének szigorúan védett területén. Ne térjünk le az útról, inkább csak gyönyörködjünk a rengeteg madárban. Elhagyunk egy átereszt (4,6), majd a csatornával együtt balra, Ny felé fordulunk (5,4). Elágazás nincs, a túlparti romos akol és környezet romantikus hangulatot áraszt. Körösnagyharsány jól látható észak felé. Ide egy madármegfigyelõ tornyot terveztek. A csatorna hamarosan visszafordul É felé (6,1), mellette az utunkkal.

A szigorúan védett terület túlsó szélét jelzõ táblánál jól járt földút csatlakozik balról, majd a hídnál elkanyarodik jobbra (6,6) (Aki fordítva jön, az maradjon a csatorna partján, még akkor is ha a járt út elkanyarodik Ny felé). Maradunk a betonozott meder mellett, irányunk továbbra is É-i, de immár szántóföld kísér balról. A magányos tanya mellõzése és a Bottyán-csatorna keresztezése (7,3) után a körösnagyharsányi bekötõútra érünk (7,8), ahol jobbra fordulva szinte már Körösnagyharsány szélsõ házainál vagyunk. 
 

Az útvonalat fordítva bejárók a falutól pár száz méterre átmennek a tápcsatorna hídján, ahol rögtön balra, dél felé kell haladniuk az itt még jól járt partmenti úton. A csatorna tehát nekik végig balra lesz.


Körösnagyharsány egykor gazdag hajdútelepülés volt, mára régi dicsõsége sajnos eléggé megkopott. A faluba érve a az útról egy nagyobb utcára le kell térjünk bal felé, majd egy kanyarulatban jobbra. Ez a szakasz már a református templom közelébe vezet, amely mellett a Bocskai emlékmû áll. Ez túránk végpontja (9,7).

A szakaszhoz kapcsolódó térkép: ITT


Képek az útvonalról

(A képek 2002-ben és 2003-ban készültek, a szakaszt fordított irányban bejárva)


 
 

Biharugra központja, a zsadányi-, a körösszakáli- és a szilaspusztai utak találkozása az iskola elõtt.

Felújított parasztház a falu szélén

A Szilasi út egy szakasza Biharugrán

A Nemzeti Park tájékoztató táblája a híd túloldalán

A szilaspusztai mûút kanyarja és hídja mellett indul északi irányba a jelzés egy földúton

A fokozottan védett terület határa Szilaspuszta felõl (jobbra van a csatorna)

A tápcsatorna túlpartján egy régi akol

A fokozottan védett rész a másik oldalról. Látható, hogy innen nehezebb követni a földutat.

Észak felé nézve, immár a jól járható földúton

Körösnagyharsány felõl a híd után a tápcsatorna mellé kanyarodva haladunk dél felé a földúton.


19 Geszt - Biharugra - Tartalom - 21 Körösnagyharsány - megyehatár

Vissza a Turistakalauz nyitólapjára - a KVTE honlapra

© Készítette Vidovenyecz Zsolt, a KVTE tagja. 2003.05.30